Istraživanje i predlog intervencija na skulpturama ratnika Doma garde, Beograd

Izuzetno nam je zadovoljstvo i čast da smo imali priliku da radimo na jednom od najznačajnijih kompleksa zaštićenih zakonom i kategorisanih kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Naime, Dom garde predstavlja jedan od najvrednijih objekata Topčiderske kasarne (“Kompleks garde”) u Beogradu, u kulturno-istorijskom i arhitektonskom smislu, a čitav ovaj prostor, zajedno sa brojnim drugim objektima i spomenicima, proglašen je 1987. godine za prostornu kulturno-istorijsku celinu “Topčider”.

Zdanje Doma garde podignuto je 1925. godine na padini prema Rakovičkom putu u okviru Kompleksa kraljeve garde, koji je prostorno uobličen nakon Drugog svetskog rata, najverovatnije po projektu nepoznatog autora, mada ga neki istraživači pripisuju ruskim arhitektama Vinogradovu i Lukomskom.

Prethodni istraživački radovi obuhvatili su ispitivanje stanja skulptura na Domu garde, koje se nalaze na fasadama objekta, a zatim je sačinjen i predlog za njihovu sanaciju i zamenu. U tom smislu izrađena je detaljna tehnička dokumentacija svih skulptura, ukupno njih devet, kao i mapiranje degradacija uz stručnu pomoć biologa radi registrovanja prisutnih biljaka, gljiva i mikroorganizama, dok je statička sanacija i provera, kao i ispitivanje materijala povereno građevinskim inženjerima.

Na projektu je radio stalni tim DE arhitekture uz pomoć vrsnih eksperata, naših spoljnih saradnika, a veliku zahvalnost dugujemo i stručnjacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture za pomoć prilikom prikupljanja podataka.

 

Uređenje partera u okviru PKIC "Topola sa Oplencem", Topola