Uređenje partera u okviru PKIC „Topola sa Oplencem“, Topola

Prostorna kulturno-istorijska celina „Topola sa Oplencem“ obuhvata deo centralne gradske zone varošice Topola, Karađorđev grad i prostor samog Oplenca, u čijem središtu je hram, koji je ujedno i mauzolej dinastije Karađorđevića.

Naš zadatak je bio da parternim uređenjem i rekonstrukcijom peščkih zona i jedne saobraćajnice, unapredimo kvalitet i funkcionalnost dela zaštićene celine, koji obuhvata ulica Kraljice Marije i Knjeginje Zorke i Aveniju kralja Petra Prvog.

Ulica kraljice Marije

Sama struktura ulice očuvana je u najvećoj meri u Ulici kraljice Marije, saobraćajnica je zadržala originalnu završnu obradu granitnim „kockama“, a sačuvani su i ivičnjaci od istog materijala. U Aveniji kralja Petra Prvog ovi elementi, sačuvani su samo na krajevima ulice, dok je Ulica knjeginje Zorke u potpunosti izmenjena i izvedena savremenim materijalima.

Predlog rešenja sa usporenim saobraćajem i izvođenjem saobraćajnice u nivou sa trotoarima u Ulici knjeginje Zorke
Detalji Ulice knjeginje Zorke
Detalji Ulice knjeginje Zorke

Popločanje je u najvećoj meri izvedeno betonskim pločama, s tim što je urađen predlog za dizajn istih, kako bi se celina na neki način diferencirala od ostalih delova ovog naseljenog mesta.

Revitalizacija zone Pirotehnike, Vojno-tehnički zavod, Kragujevac