Konzervacija kamenih spomenika u Muzeju Ponišavlja, Pirot

Tim konzervatora DEarhitekture pružio je stručnu i tehničku podršku realizaciji projekta „Letnja škola konzervacije-KAMEN“. Projekat je realizovan od strane Fondacije arhitekta Aleksandar Radović u avgustu mesesu, 2019. godine u Muzeju Ponišavlja u Pirotu.

Učesnici letnje škole bili su iz Srbije, Irana i Egipta, njih osmoro ukupno. Program letnje škole je bio veoma bogat, pa je tako boravak u Pirotu započet obilaskom Pirotske tvrđave i drugih znamenitosti ovog mesta, a zatim se nastavio predavanjima u Kući Hristića, koja su obuhvatila brojne stručne teme. Predavači su takođe bili u međunarodnom sastavu (Bugarska i Srbija).

Glavna zamisao letnje škole bila je da se pomogne domaćinu, Muzeju Ponišavlja, u obradi zbirke kamenih spomenika, koji se nalaze u dvorištu Kuće Hristića. S druge strane, učesnici su dobili retku priliku da, u teoriji i praksi, uče o konzervaciji kamena, upravljanju zbirkama, istraživanju i prezentaciji nasleđa.

Praktični rad obuhvatio je snimanje i dokumentovanje petnaestak kamenih predmeta. Nakon toga, učesnici su podeljeni u dve grupe i odabrali su predmete na kojima će dalje raditi. Obe grupe su izradile detaljnu tehničku dokumentaciju za svoj predmet, kao i konzervatorske kartone sa opisima stanja, definisanjem i mapiranjem oštećenja, predlogom mera za konzervaciju, čuvanje i održavanje.

Nakon izvršene konzervacije i restauracije predmeti su smešteni u depo muzeja.

Pored DEarhitekture, letnju školu su finansijski podržali i Grad Pirot i “Jantar grupa” iz Beograda, dok je stručnu i logističku podršku pružio i sam Muzej Ponišavlja.

Rezultati letnje škole publikovani su u brošuri, čiji je je vodeći autor osnivač DEarhitekture, Elena Vasić Petrović.

ICBtech-ovo novo sedište, Subotica
Barcino Tours poslovnica, Zrenjanin